15 juli 2022

Horecasector heeft ruimte om personeelstekorten aan te pakken met een betere beloning

Al voor de coronacrisis sprak men van personeelstekorten in de horecasector, schrijft Martijn Mak (Economisch Bureau Amsterdam) in een artikel op het blog van de ESB. Cijfers impliceren dat de sector in staat is die tekorten zelf aan te pakken. Zo bleven de lonen in de Nederlandse horeca sinds 2010 achter op die in de rest van de economie, terwijl de winstmarges een stijging vertoonden en het aantal horecavestigingen in de afgelopen jaren sterk toenam.

De overheid moet terughoudend zijn om in te grijpen in de arbeidsmarkt om personeelstekorten aan te pakken. In verschillende sectoren zullen werkgevers zelf in staat zijn om personeel aan te trekken door beter te belonen. Wel zullen betere beloningen de groei aan bedrijven en vestigingen kunnen afremmen. Dat is echter een natuurlijke wisselwerking tussen vraag en aanbod.

Lees het hele blog hier.

Heb je vragen over dit bericht?
Of wil je hierover in gesprek met iemand van Economisch Bureau Amsterdam?

Nieuws & publicaties

Lees verder over de laatste ontwikkelingen

Nieuws

Kinderbijslag in Caribisch Nederland dekt een kwart tot de helft van de kosten van kinderen

30 juni 2025

Nieuws

Woningtekort in Nederland mede het gevolg van de kredietcrisis

25 juni 2025

Nieuws

ZonInzicht brengt zonne-energiepotentieel van Nederlandse gemeenten in kaart

11 juni 2025